São Paulo – In de context van het bezoek van staatssecretaris (Economische Zaken en Klimaat) Mona Keijzer deze week aan São Paulo zijn een aantal intentieverklaringen getekend en overeenkomsten gesloten. Op maandag tekenden staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) en de Braziliaanse minister Gilberto Kassab (Wetenschap, Technologie, Innovatie en Communicatie) een overeenkomst om vanaf 2019 gezamenlijk op te trekken op het gebied van innovatie. Beide landen werken al samen en willen nu meer onderzoek en ontwikkeling verrichten op thema’s als high tech systemen en materialen, ruimtevaart, medische technologieën en het voorkomen van natuurrampen.

Vandaag kwam het eerste concrete resultaat hiervan naar buiten. Zeven Braziliaanse en Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen gaan gezamenlijk innovaties ontwikkelen met kunststof composieten voor gebruik in de luchtvaartindustrie. Onder meer Ten Cate Advanced Components en vliegtuigbouwer Embraer doen mee aan het zogenoemde SPIRIT-project dat vandaag tijdens een bezoek van staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) aan het Braziliaanse wetenschappelijke luchtvaartinstituut ITA in São José dos Campos officieel is gelanceerd.

Werkbezoek
Samen met innovatieve Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen is staatssecretaris Keijzer van zondag 19 tot en met woensdag 22 augustus in São Paulo, het economische en financiële centrum van Brazilië. Tijdens het bezoek worden niet alleen overeenkomsten gesloten over samenwerking. Ook toont Nederland haar expertise op het gebied van digitale en industriële technologieën waarvoor in Brazilië kansrijke markten bestaan.

Nederland belangrijkste Europese exportmarkt voor Brazilië
Nederland is de vierde mondiale importeur qua grootte van Braziliaanse goederen (4,2 miljard euro) na China, de Verenigde Staten en Argentinië. Andersom exporteert Nederland voor 3,3 miljard euro aan goederen naar het Zuid-Amerikaanse land. In de afgelopen tien jaar is de jaarlijkse Nederlandse exportwaarde ruim verdubbeld. Na een sterke economische krimp, herstelde de Braziliaanse economie zich in 2017.

Ook binnen het EU-innovatieprogramma Horizon 2020 neemt de samenwerking tussen Nederland en Brazilië een prominente plek in. Van de 88 toegekende projecten met een Braziliaanse deelnemer wordt er in 35 met een Nederlandse partner gewerkt. Voor deze projecten is € 26,8 miljoen (Nederland) en € 5,3 miljoen (Brazilië) aan EU-ondersteuning toegezegd.

Bronnen:
https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2018/08/22/braziliaans-nederlands-project-voor-ontwikkeling-van-innovatieve-composieten
https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2018/08/20/nederland-en-brazilie-gaan-meer-samen-werken-aan-innovatie