Fort Oranje

In 2000 schonk de Nederlandse regering een verjaardagsgeschenk aan de Braziliaanse regering. Dit was ter gelegenheid van het feit dat Brazilië 500 jaar geleden door de Portugese kapiteit Pero Alvarez Cabral was ontdekt door de westerse wereld. Er werd in 1999 een Identificatiemissie uitgezonden, bestaande uit Dr. Hannedea van Nederveen Meerkerk en de onlangs afgestudeerde archeoloog Oscar Hefting. Zij was in 1988 in Delft gepromoveerd op het proefschrift Recife. The rise of a 17-th century trade city from a cultural-historical perspective. Promotor was Prof. Dr. Ir, Coen Temminck Groll. Dit proefschrift werd door Minister Ruud de Korte aangeboden aan de Braziliaanse regering. Hefting was op zoek naar een promotieonderwerp, Het door de IDmissie uitgekozen project werd Historisch-archeologisch onderzoek naar de Nederlandse resten bvan Fort Oranje op het eiland Itamaracá. Het project werd betaald uit de HGIS en POB gelden. Er werd samengewerkt met het Laboratório de Arqueologia da UFPE, dat geleid werd door het archeologenechtpaar Prof. Marcos de

Albuquerque en Dra. Veleda Lucena de Albuquerque. Het project duurde 3 jaar, twee campanes veldonderzoek en nog een jaar documentatie. Ook namen 7 studenten van de Universiteiot van Amsterdam deel en enkele vrijwilligers. Mede dankzij mederwerking van de in 2003 aangetrokken deskundige op het gebied van archeologisch fortonderzoek, Hans van Westing, kon de oiutline van het 1631 gebouwde Nederlandse Fort Oranje worden getraceerd. Van Westing was lid van de stichting Architectuur en Archeologie van de Provincie Drenthe.

Hieronder de door MoWIC samengestelde brochure waarmee het project in de openbaarheid werd gebracht tijdens het staatsbezoek van de toenmalige President van Brazilië, Zijne Excellentie Fernando Henrique Cardoso en eega Dona RuthCorrêa Leite Cardoso aan ons land, begin october 2000.