Conferentie door Stichting MoWIC

November is de maand van de bewustwording van de slavernij
Van een onzer verslaggevers Amsterdam – De Stichting MoWIC (Monuments of the Dutch West India Company) organiseert op 10 november de Vrijburgh Conferentie 2017 in Amsterdam. Het thema is ‘slavernij’ en MoWIC hoopt, naast de gebruikelijke deelnemers uit academies, openbaar bestuur en maatschappelijke organisaties, op veel belangstelling uit de Antilliaanse en Surinaamse gemeenschap in Nederland.

November is de maand van de bewustwording van de slavernij. Er wordt de laatste tijd veel over slavernij en slavernijverleden gepubliceerd, ook in de kranten. En dat is terecht, aldus de organisatie. ,,Er valt wat in te halen en alle aspecten zijn nog lang niet aan de orde gekomen. Onze stichting wil hieraan met de pluriforme opzet van de conferentie een bijdrage leveren.” MoWIC heeft gekozen voor een wetenschappelijke en culturele insteek van een van de zwarte bladzijden uit de Nederlandse geschiedenis. Een verdieping van inzicht in de feiten en handelingen van de West-Indische Compagnie (WIC) en in de contemporaine moraliteit ten aanzien van slavenhandel blijft van groot belang. Bovendien zal de invloed van deze toen nieuwe bevolkingsgroep op de westerse wereld worden belicht.

De conferentie wordt geopend met een kaderbeschrijvende lezing van emeritus professor, Henk den Heijer, auteur van het standaardwerk over de geschiedenis van de West-Indische Compagnie. Michiel van Groesen volgt met een keynote lezing getiteld ‘Slavernij en stilzwijgen’ over het gebrek aan debat in de Gouden Eeuw, waarna MoWIC-voorzitter Hannedea van Nederveen Meerkerk een verhandeling geeft over ‘Slavernij en cultuuroverdracht’ en Frank Dragtenstein zal spreken over ‘De Marrons: Afrika in het Caribisch Zeegebied’.

Ten slotte worden de aanwezigen, voorafgaand aan de discussie, getrakteerd op een selectie van Curaçaose liedjes van voor en na de slaventijd met een boeiende toelichting over hun betekenis en culturele invloed. Evenals vorig jaar, is ook op deze Vrijburgh Conferentie het dagvoorzitterschap in handen van Paul Comenencia, vicevoorzitter van Stichting MoWIC. De conferentie vindt plaats op vrijdag 10 november op het honorair consulaat van Brazilië in Amsterdam en duurt van 13.30 tot 17.00 uur. Aanmelden kan door een bericht te sturen naar: mowic.foundation@gmail.com. Entree kost 20 euro.

bron: Antilliaans Dagblad, dd. 07-11-2017