Afgelopen week ontstond er nogal wat ophef nadat de buste van Johan Maurits verplaatst was uit de foyer van het Mauritshuis. Hoewel de buste in de zomer van 2017 al niet meer in de foyer van het museum te bewonderen was, begon de discussie pas op te laaien nadat de NRC hier een stuk over schreef op 12 januari.

De vermeende reden voor het verplaatsen van de buste zou de hernieuwde discussie en het maatschappelijk debat met betrekking tot het slavernijverleden zijn.

Naar aanleiding hiervan reageerden verschillende politici verontwaardigd. Dit zou on-Nederlands zijn om op deze wijze het verleden te verbergen en de controverse uit de weg te gaan. In lijn daarmee schrijft Nina Jurna op 15 januari in datzelfde medium hoe het weghalen van de buste een gemiste kans is. Immers zou het volgens haar vruchtbaarder zijn om tekst en uitleg bij de buste te plaatsen en zo de bezoekers te wijzen op de schaduwzijde van de bijzondere figuur die Johan Maurits is. Zo zou het beeld genuanceerd worden.

Tenslotte verschijnt directrice van het Mauritshuis, Emilie Gordenker, in het tv-programma Buitenhof. Daar legt ze uit dat de kunststoffen replica uit de foyer is gehaald en dat een fraaier exemplaar uit de 18e eeuw nu in een van de zalen te bewonderen is. De reden voor ‘verwijdering’ had dus niets met het groeiend maatschappelijk besef met betrekking tot het slavernijverleden te maken. Lees hier het overzicht rond de ophef na.