Uitnodiging visitor’s talk
Wies Ubags over black power in Rio 
De Valongo Werf in Rio de Janeiro

Hoe gaat Brazilië om met het slavernijverleden? Op 26 oktober bent u van harte welkom bij de visitor’s talk van Latijns-Amerika correspondent Wies Ubags. 

Bij recente werkzaamheden in het havengebied van Rio de Janeiro zijn bij toeval de resten van de Valongo Werf ontdekt. De werf werd gebouwd voor de aankomst van tot slaaf gemaakte Afrikanen. Vanaf 1811 kwamen bijna een miljoen Afrikanen via Valongo in Zuid-Amerika aan. Rio de Janeiro had daarmee de grootste slavenhaven van het Amerikaanse continent. UNESCO voegde in 2017 de archeologische site toe aan de Werelderfgoedlijst.

Afrikaanse erfenis
Tijdens de visitor’s talk gaat Wies Ubags in op de alomtegenwoordige Afrikaanse erfenis in de Braziliaanse cultuur, de geschiedenis van de slavernij in Rio de Janeiro en hoe zwarte Brazilianen nu – geconfronteerd met racisme en economische achterstand – vechten voor hun maatschappelijke emancipatie. 


Journalist Wies Ubags, onder meer werkzaam voor dagblad Trouw, is sinds enkele jaren gevestigd in Rio de Janeiro. Zij publiceerde in samenwerking met de Braziliaanse fotograaf Ierê Ferreira een serie verhalen 
Black power in Rio.

Praktische informatie
Datum: donderdag 26 oktober 2017
Tijd: 15.30-17.00 uur
Locatie: DutchCulture, Herengracht 474, Amsterdam
Toegang gratis, 
graag aanmelden bij Josine Backus, adviseur Brazilië
Let op: aantal plaatsen is beperkt.

DutchCulture
Bezoekadres Herengracht 474 / 1017 CA Amsterdam
Postadres Postbus 15648 / 1001 NC Amsterdam
Telefoon +31 20 616 4225